Катастрофални резултати на трансплантациите на деца в болница "Лозенец" 28.11 | 14:07

70% от трансплантациите са неуспешни, 5 от оперирани 10 деца са починали

От Елена Коцева

Катастрофални са резултатите от извършените детски трансплантации в болница "Лозенец" (бившата правителствена болница).

70% от трансплантациите са неуспешни – като от 10 оперирани деца в периода 2008 – 2011 година, 5 деца са починали, а още две се нуждаят от ретрансплантация, която ще се извърши в чужбина.

От Българския пациентски форум поискаха да се направи незабавна проверка на състоянието в болница "Лозенец", да се открият виновните за случващото се, както и да се отнеме лиценза за извършване на трансплантации на деца. Освен това от организацията поискаха и отстраняването на директора на болницата доц. Спасов.

Председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева изчете пред журналистите на първо място имената на починалите деца. После, Захариева добави, че всички се надяват случаят на Александра Анева – която чака ретрансплантация в Бирмингам – да приключи успешно.

От пациентския форум посочиха за сравнение резултатите от такива операции в лицензирани медицински центрове в Хамбург, Кил, Бирмингам, където успеваемостта е 98%, а петгодишната преживяемост след интервенцията е 95%. У нас последният показател е едва 50%.

От организацията са сигнализирали вече Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е извършила проверка, но резултатите от нея според тях само прикриват виновните и манипулират данните.

Затова от Български пациентски форум алармират, че болница "Лозенец" няма право да извършва трансплантации на деца. "Правителствена болница във вида и стандарта си не отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба за извършване на трансплантации, не само на деца, но и на възрастни", обяви д-р Стойчо Кацаров oт Центъра за защита правата в здравеопазването.

По думите му лечебното заведение не отговаря на редица критерии, които са заложени в нормативната уредба – в Наредба №6 за трансплантиране на органи, тъкани и клетки, както и в Медицинския стандарт по хирургия и други разпоредби.

Според пациентската организация в болничното заведение липсват клиники и отделения, отговарящи на изискванията за трето ниво по компетентност по стандарта, каквото е необходимо, за да се извършват трансплантации.

В болницата няма дори и клиника по детска хирургия, което е задължително, а също така и имунологична и вирусологична лаборатория - също задължително.

Не е изпълнено и изискването за наличие на минимум шестима лекари специалисти по урология в клиниката. Също така тези, които извършват трансплантациите, според стандарта, трябва да имат в предишната година минимум 440 операции, сред които 30% да са сериозни и продължителни.

"В болница "Лозенец" няма изобщо клиника по чернодробна, жлъчна и панкреатична хирургия, за да прави такива манипулации", посочи д-р Стойчо Кацаров.

От пациентската организация призовават премиера Бойко Борисов моментално да отнеме лиценза на болницата и да освободи от длъжност директора на заведението доцент Любомир Спасов. Обръщението е към премиера Борисов, тъй като болницата все още се намира под разпореждане на Министерски съвет и ръководството й се назначава там.

От Българския пациентски форум настояват за незабавно прекратяване на практиката на трансплантации на деца в България, тъй като към момента страната ни не разполага с такива специалисти.

Дали и колко в момента са чакащите за чернодробна трансплантация деца, в Центъра за защита правата в здравеопазването обаче не разполагат с данни.

Удостоверението на болница "Лозенец" за извършване на трансплантации е издадено от Изпълнителна агенция по трансплантации (ИАТ) през декември 2010 г. Тогава ИАТ се ръководеше от Теодора Джалева, бивш лекар от правителствена болница.

"Излиза, че Джалева е дала разрешение на собствената си болница, но проблемът е, че болницата не отговаря на изискванията. Това е фаворизиране на болница, но страдат децата", подчерта д-р Кацаров.

От пациентската организация не се наеха да посочват или препоръчват друга болница в страната, където биха могли да се извършват такива тежки операции, но дадоха като пример, че в периода от 2009 до 2011 г. в Александровска болница, (която разполага с далеч по-голям брой специалисти), не е извършена нито една трансплантация.

На пресконференцията Теодора Захариева специално подчерта, че организацията й не желае по никакъв начин да подрива донорството и кампаниите за поощряване на даряването на органи, но според тях най-разумното решение за българските децата, чакащи за трансплантации, е те да бъдат пренасочвани за лечение в чужбина.

Всички ние заплащаме тези трансплантации, но пет деца платиха с живота си, каза Захариева и настоя това да не се случва повече.

Христина Димитрова, от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, подкрепи данните, изнесени на пресконференцията, като подчерта, че в България няма нито един специалист, който да може да извършва бъбречна трансплантация на дете.

Тя посочи като добра практика посещението на специалисти от чужбина за операции в наши клиники, като така и българските лекари трупат опит. Не се знае обаче защо тази практика е прекратена.

Д-р Стойчо Кацаров посочи, че след пресконференцията за нарушенията и за смъртните случаи в болница "Лозенец" ще бъде сигнализирана и прокуратурата. Срещу болницата вече има заведени две дела от родителите, загубили децата си.

По данни на Агенцията за трансплантация (ИАТ) към момента децата, които чакат трансплантация на черен дроб са 3, а 14 са тези, които чакат за трансплантация на бъбрек.

През 2011 г. в агенцията не са постъпвали документи от болници в страната, в които те да информират за предстоящи трансплантации, отговориха от Министерство на здравеопазването.

Изпращането на такава информация в ИАТ е задължително изискване съгласно действащите нормативни изисквания в областта на трансплантациите.  

Водещи

Най-четени