Кафето, сексът и духането на носа увеличават риска от инсулт 07.05 | 10:29

Причината за това е повишаването на кръвното налягане

От Елена Кирилова

Кафето, сексът и духането на носа могат да увеличат риска от получаването на инсулт, съобщава BBC.

До този извод са стигнали учените от Холандия, които идентифицирали осем рискови фактора, свързани с кръвоизливите в мозъка. Всички те повишават кръвното налягане, което може да доведе до спукване на кръвоносните съдове.

Кръвоизливите се получават, когато някой от кръвоносните съдове отслабва и се разрушава. заболяването е по-популярно под името мозъчен аневризъм. Това може да доведе до увреждане на мозъка или смърт.

Учените от Медицинския център към Университета в Утрехт изследвали 250 пациенти в продължение на три години, за да определят какво точно може да доведе до скъсването на кръвоносните съдове.

Те открили, че кафето е отговорно за повече от един на всеки 10 аневризма. Кафето заради честата си употреба е и по-често срещан от останалите фактори, като носи 1,7 пъти по-голям риск от инсулт.

Стряскането също увеличава риска повече от 23 пъти, но то е отговорно само за 2,7% от случаите.

За сметка на това сексът и духането на носа са доста често срещани причини за инсулт. 4,3% от случаите се дължат именно на секса, а духането на носа причинява 5,4% от инсултите.

"Всяко едно от тези неща предизвиква кратко и внезапно повишаване на кръвното налягане, което се счита за най-честата причина за разрушаване на кръвоносните съдове", коментира д-р Моник Влек.

Според авторите на изследването един на всеки 50 души има мозъчен аневризъм, но само при някои кръвоносните съдове се разрушават.

Водещи

Най-четени