Качеството на съдебната експертиза в България не е добро 19.01 | 20:09

Съдебните психиатри искат да се изработи закон за съдебната експертиза

От Ивелина Георгиева

Качеството на съдебните експертизи у нас не е добро и не е това, което би трябвало да бъде. Това каза доц. Владимир Велинов, председател на Държавната комисия за специализация по съдебна психиатрия в здравното министерство. Той изтъкна още, че няма контрол над качеството на експертизата и няма интерес за повишаването му.

Подготовката и компетентността в отделните области на съдебната експертиза на магистрати, в това число съдии, прокурори и разследващите лица, не винаги е достатъчна, а в доста случаи изобщо липсва. Това води до некомпетентно възлагане на експертни задачи и трудно разбиране на експертните заключения.

Спецификата на извършването на съдебно-експертните изследвания изисква специфична база и оборудване, което у нас липсва.

Професионалната роля на съдебния експерт - вещо лице, който е специалист в определена област, е твърде различна от ролята на специалистите в същата област, които не са вещи лица.

Придобиването на тази специфична квалификация е процес на продължителна подготовка и непрекъснато усъвършенстване. В съдебната експертиза се изискват специални знания, а интересът на професионалистите в областта е незначителен или въобще липсва, посочи доц. Велинов.

У нас липсва специализирано обучително звено в цялата система на медицинското образование.

В тази връзка съдебните психиатри предлагат да се изработи закон за съдебната експертиза и да се създаде национален регистър на вещите лица с данни за тяхната базисна компетентност, допълнителната им експертна квалификация и нивото на експертната им компетентност.

Съдебните психиатри предлагат още да се създаде обучително звено, което да организира, провежда и контролира специализираното обучение в областта на експертизата, магистратите и вещите лица.

"Съдебната експертиза се нуждае от по-висока степен на компетентност", коментира доц. Велинов.

Заплащането на труда на вещото лице да е съобразено със сложността на експертизата и нивото на компетентност, като различията между заплащането на труда на различните лица може да бъде в пъти повече или по-малко, поискаха експертите.

Те предлагат да се въведе и задължителен модул по съдебна експертиза в онези юридически факултети, в които не се преподава такава дисциплина.

Предложенията са следствие и на масовото напускане зад граница на водещи експерти в областта, заради по-добрите условия. В момента в България експертите по съдебна психиатрия са едва 12 , посочи още доц. Велинов.

Съдебната психиатрия в България за позор на цяла Европа, оплакаха се експертите.

Водещи

Най-четени