Кога започва менопаузата - питайте майките си 27.05 | 07:07

Възрастта, при която жените влизат в менопауза, зависи и от начина на живот

От Кремена Бедерева

Възрастта, при която жените влизат в менопауза, зависи много от това кога техните близки роднини са навлезли в този период, според ново проучване.

При жените, чиито майки или сестри са били в менопаузата около 45-годишна възраст, е 6 пъти по-вероятно да навлязат в този период по същото време. При жените, подложени на менопаузата при относително късна възраст - 54 или повече години - също така е шест пъти по-вероятно да се е случило при техните майки и два пъти по-вероятно – при техните сестри.

Но възрастта, в която настъпва менопаузата, не е изцяло наследствен процес, смятат авторите на проучването - основна съставна част зависи и от така наречените "фактори на околната среда".

"Гените имат важна роля за възрастта в менопаузата, но начинът на живот също има значение, като жените могат да повлияят на възрастта, в която ще навлязат в менопауза с поведението си", смята авторът на изследването Даниел Морис, от Института за ракови изследвания в Обединеното кралство, цитиран от Ройтерс.

Учените смятат още, че някои аспекти на околната среда се отразяват пряко върху възрастта, в която ще навлязат в менопауза, обяснява Морис. Например, жените, които пушат, са склонни да влязат в менопаузата около 1-2 години по-рано от бивши пушчаки или непушачки. Също така учените твърдят, че жени, които никога не са раждали, навлизат в менопауза по-рано от другите.

За да се изследва колко от възрастта на жената в менопауза се предава по наследство, Морис и нейният екип изследват 2060 участнички на възраст между 31 и 90 години.

Учените стигнали до заключението, че както началото, така и краят на менопаузата се предават наследствено. Те открили още, че жени, чиито сестри или майки навлизат в менопауза в обичайната за този период възраст, е между 2 и 7 пъти по-вероятно да направи същото.

Според Националния институт по стареене във Великобритания последният менструален цикъл, или менопаузата при жената, настъпва средно на 51-годишна възраст.

Водещи

Най-четени