Кое е по-лошото: Неизмита ябълка или липса на плод? 11.04 | 12:36

Вижте само...

От Боян Кърпачев

Много пъти се случва да ви се дояде плод и да имате наличен такъв подръка, но да ви възпре липсата на вода, с която да го измиете. Замисляли ли сте се какво би направила Снежанка, ако знаеше, че Злата кралица (вещица) ѝ предлага немита ябълка? Дали нямаше приказката да се развие по друг начин?

Е, добре де, тук малко се поотнесохме, но разбирате логиката. Много хора биха предпочели да не ядат никакъв плод, ако алтернативата е да се изяде неизмит такъв. Но дали това е правилното решение?

Не! Определено не! И ще обясним.

Ябълките например заемат челни позиции в списъците на най-замърсените с пестициди плодове и зеленчуци.

Пестицидите се свързват с редица здравословни проблеми, затова е хубаво да имате план за действие при отсъствие на мивка.

Можете например да избирате плодове, които се белят (портокали, банани, манго). Дори да са пръскани по време на растежа си, тези пестициди ще останат от външната страна по обелките, които не се ядат. Друг вариант са органичните плодове и зеленчуци, които със сигурност не се пръскат с пестициди.

Въпреки това невинаги можете да имате избор или средства за закупуване на по-скъпите чисти продукти. Тогава възниква въпросът дали е по-вредна една неизмита ябълка от пакетирана чиста храна.

Отговорът е, че използването на вредни пестициди е силно ограничено в последните години и ценните витамини и минерали, които ще ви донесе една ябълка, са по-полезни от страха от пестициди.

Вижте видеото:

Водещи

Най-четени