Кои храни водят до пристрастяване? 17.05 | 13:54

То пък може да доведе до здравословни проблеми

От iNews.bg

Около 20% от хората по света са пристрастени към храненето и съответно към различни видове продукти или ястия. Този процент дори е по-висок от тези, които страдат от затлъстяване. Хранителната зависимост е пристрастяване към храната, - аналогично на пристрастяването  като към опиати, алкохол или тютюнопушене. Хората, които имат хранително пристрастяване не са в състояние да контролират своето потребление към определени храни, споделят от foodpanda.

Не е изненадващо, че повечето от храните, оценени като пристрастяващи, са преработени храни. Те са обикновено с високо съдържание на захар, мазнини, или и двете в комбинация. Има и фбиохимични причини, поради които някои хора губят контрол върху тяхното потребление.

Ето класацията на храните, които водят до зависимост:

Група 1: Най-лесно пристрастяващи храни - Пържени картофи, Чийзбургер, Торта, Сирене

Група 2: Средно пристрастяващи храни - Пица, Шоколад, Чипс, Бисквитки, Сладолед

Група 3: По-малко пристрастяващи храни - Бекон, Пържено пиле, Пуканки, Зърнени закуски, Пържоли, Тесто

 

Храните, които може да консумирате без притеснение, са предимно пълнозърнести и непреработени. Хранителната зависимост и пристрастяването, от своя страна, могат да доведат до  сериозни проблеми, които някои храни са по-склонни да задействат, като например, са в състоние да причинят дисбаланс на кръвната захар и непрекъснато чувство на глад.

Водещи

Най-четени