Кокалов иска по-голяма прозрачност в НЗОК 13.03 | 14:24

Надзорния съвет настоява за среща с премиера

От Теодора Кокаланова

"Трябва да има по-голяма прозрачност дали парите от касата отиват по предназначение" съобщи д-р Иван Кокалов от КНСБ, след заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Според него се осъществяват проверки, но само по документи. "Пациентските и неправителствените организации трябва да бъдат включени в този контрол, за да има прозрачност, а не единствено да стигаме до адреса на болния. Апелираме към реална дейност", категоричен е Кокалов. 

Относно бюджета на НЗОК, докторът посочи: "Има един, който е определен от 2012 год. за 10 месеца, има бюджет за касово изпълнение за 2013 г. и има един прогнозен бюджет за 2014 г., който е в рамките на средствата, които имаме". Според Кокалов голяма част от средствата ще бъдат надхвърлени, тъй като бюджетите на касите, включително на лечебните заведения, са по-ниски от касовото изпълнение на годината, информира агенция "Фокус". 

По думите на д-р Кокалов дефицитът за болничната помощ ще бъде между 150 и 300 млн. лв. В момента резервът на касата е в размер на 136 млн.лв. "Нямаме намерение да намаляваме бюджетите на болниците", категоричен е Кокалов. В Министерството на здравеопазването обаче има над 80 заявления за откриване на нови лечебни заведения, за които ще са необходими средства, предаде БТА.

Според Кокалов заради това се появяват дефицитите на другите болници, защото се взима от парите, предназначени за тях, за да се дадат на новите лечебни заведения.

Водещи

Най-четени