Колко е бюджетът на болница „Лозенец“ за 2011? 08.03 | 19:45

Ръководството на болницата се затрудни да обясни формирането на бюджета си

От Ивелина Георгиева

31 млн. лева е бюджетът на болница "Лозенец" за 2011 г., стана ясно след пресконференция на ръководството на болницата днес. В началото на 2011 г. лечебното заведение стартира с 12 млн. лева, отпуснати от държавния бюджет.

След това следват множество корекции в бюджета, заяви счетоводителката на болницата, която се намеси внезапно, тъй като ръководството, в лицето на доц. Любомир Спасов, не успя да обясни детайлно, как се финансира здравното заведение.

Справка на Министерския съвет показва, че отпуснатият бюджет на болницата е 16, а не 12 млн. лева, както твърдят от болницата. Разминаването в цифрите се дължи на двата фактора, въз основа, на които се формира бюджета им, а това са: 12 млн. от държавата и 4 млн. от НЗОК, заяви доц. Спасов. Той допълни, че болницата има над 200 пътеки с касата и една част от финансирането е от нея.

Лечебното заведение си докарва допълнително приходи от платен прием на пациенти и дейност по хемодиализа, финансирана от Министерството на здравеопазването.

По думите на счетоводителката на болницата обаче НЗОК е превела през миналата година около 7,5 млн. лева на болницата, а не 4. Приходите от пациентски такси и престои на пациенти са 1,6 млн. лева, а тези от хемодиализа са в размер на 200 хил. лева.

Стана ясно още, че държавата допълнително е превела около 10 млн. лева отгоре за довършването на обекти, които не са били приключени през годините . Сред тези проекти са ремонт и снабдяване на лаборатории, рентгени и др.

Общо 4 500 пациенти са минали през болница "Лозенец" за миналата година.

Водещи

Най-четени