Колко трудно може да бъде спирането на цигарите? 24.01 | 12:19

Заредете се със стабилна доза търпение

От Боян Кърпачев

Трудността да се откажете от цигарите се дължи по-скоро на психологическо, отколкото на физиологично пристрастяване. Тези заключения идват точно 50 години след публикуването на първото проучване, доказващо вредата от тютюневите изделия.

"Никотинът променя по фундаментален начин начина на действие на мозъка. Тютюнът увеличава чувството на удоволствие и същевременно с това намалява способността му да се пребори с пристрастяването и импулсивното поведение. Дори под заплахата от сериозни последици", казва д-р Шери Маккий, директор на лаборатория по поведенческа фармакология в Йейл. Ето защо, без значение колко много знания или воля имате, преборването с навика е трудно.

Цигарите също така карат мозъка си да мисли, че навика носи релаксиращ ефект. Симптоми на раздразнителност се появяват всеки път, когато времето между цигарите се увеличи. Изследователи Оксфордския университет установили, че хората, отказали пушенето имат по-ниски нива на тревожност в сравнение с пушачите.

"Пристрастяването по своята същност е хронично състояние", казва д-р Маккий. И много често не никотинът е причината да не успявате да откажете цигарите или да се връщате към тях след години на въздържание.

Тъй като пристрастяването действа на по-дълбоко ниво, отколкото при проста физическа нужда, пушачите правят средно по 8 до 11 опита, преди да отстъпим завинаги.

В обобщение: няма значение колко добре сте разбрали вредите от тютюнопушенето, пак ще ви бъде трудно да се разделите с навика. Тютюнопушенето е повече от физическа нужда от никотин. Затова, ако решите да се отказвате, се заредете с обилна доза търпение.

Водещи

Най-четени