Колкото повече пушите сега, толкова повече килца трупате след това 22.08 | 10:39

10% от отказалите цигарите качват над 13 кг

От Антония Михайлова

Силата на пристрастяването към тютюна определя колко са големи шансовете на човек да напълнее, когато откаже цигарите, се казва в статия, публикувана в сп. PLoS ONE.

Средно за три години след отказването от пушенето мъжете качват около 2,8 кг, а жените – 3,8 кг. Повече от 13 килограма качват 10% от хората. За 7-8 години теглото принципно се връща към изходно положение, утешават експертите.

Причините, поради които хората трупат килца след отказване от вредния навик, все още не са съвсем известни на учените и независимо че никотинозаместителната терапия намалява количеството натрупано тегло, тя все пак не спасява съвсем от него.

Койи Хасегава от Киотския медицински център и колегите му в продължение на три месеца следили 186 пациенти (132 мъже и 54 жени на възраст от 22 до 81 г.), които преминавали терапия след отказване на цигарите.

Учените следили психическото състояние на пациентите, анализирали кръвния състав, определяли степента на зависимост от никотин. Силата на пристрастието към пушенето се определяла с теста на Фагерстрьо за никотинова зависимост, уточнява РИА Новости.

Именно степента на зависимост от пушенето се оказала най-важна от гледна точка на трупането на килограми. Хората с най-ниска степен на зависимост качвали най-малко тегло – 0,3% от изходното. Най-пристрастените пушачи качвали около 3,4% след отказа на цигарите.

Това сочи, че пълнеенето се явява страничен ефект от действието на никотина върху организма, смятат учените.

Водещи

Най-четени