Компютърни игри упражняват паметта на децата? 15.06 | 10:11

Трениращите ума игри могат да подобрят уменията на децата в клас, според ново проучване

От Елена Кирилова

Трениращите ума компютърни игри могат да подобрят постиженията на децата в клас, съобщава Daily Mail.

Според ново проучване, видео пъзелите, чието предназначение е да упражняват "работата с паметта" на децата, могат да подобрят уменията за справяне с проблеми за най-малко три месеца.

Подобен род игри се предлагат усилено от компании като Nintendo през последните години като начин за стимулиране на ума и повишаване на коефициента на интелигентност.

Изследването е дело на психолози от Университета на Мичиган в Ан Арбър. По време на него били проучени ефектите върху мозъка при 62 деца, със средна възраст 8-9 години.

Половината от децата играели по 15 минути на ден видео игри, след което били тествани за подобряване на работната памет, която оказва влияние и върху други аспекти на това как работи мозъкът.

Една от игрите показвала на децата снимка на езеро с лилии и образа на жаба, която се появява за три секунди на шест различни места.

Децата трябвало да натиснат бутон всеки път, щом жабата се оказвала на място, което била заела няколко пъти преди. Те трябвало да натискат друг бутон, ако жабата била на различно място.

Останалата част от децата използвали това време, за да тестват общите си познания и лексика.

Три месеца, след като обучението приключило, първата част от децата се справили по-добре на тестовете за абстрактни разсъждения и решавали по-лесно различни задачи.

Според ръководителя на изследването, д-р Сузане Джеги, този ефект може да продължи известно време и може да се окаже много полезен за децата, тъй като им помага по-лесно да си припомнят определени неща и да следват инструкциите на учителите.

Водещи

Най-четени