Консумацията на бял ориз повишава риска от диабет тип 2 12.01 | 16:17

Този тип диабет се характеризира с изработването на резистентност към инсулин

От Деляна Петкова

Изследване на Националния център по глобално здраве и медицина в Япония показва, че консумацията на големи количества бял ориз е рисков фактор за развитието на диабет от втори тип при жените. Диабет тип 2 се характеризира с изработване на резистентност към инсулин – хормонът, който регулира нивото на кръвната захар.

В дългосрочен аспект заболяването може да доведе до развитието на сърдечносъдови заболявания, заболяване на ретината и слепота. Пациентите, заболели от този тип диабет, се поддържат с диета и, ако е необходимо, медикаменти.

Проучването на японските учени обхваща 25 666 мъже и 33 622 жени на възраст между 45 и 75 години. Техният начин на живот е бил проучван в продължение на пет години. Нито един от участниците в изследването не е имал заболяване от диабет във фамилната си история.

Учените са събрали данни за хранителните навици на хората. Пет години след това диабет тип 2 се появил при 1 103-ма души. При анализа на данните е открита връзка между консумацията на бял ориз и появата на заболяването при жените, разказва EveryDay Science. Учените обясняват, че при жените, които консумират между 420 и 560 грама бял ориз, рискът за развитие на диабет е с между 1,67 и 1,81 пъти по-висок.

Водещи

Най-четени