Консумацията на пилешко може да удвои риска от рак 25.04 | 17:40
Докато червеното и преработеното месо отдавна са в списъка на рисковите храни, птичето месо досега се смяташе за по-безопасен източник на протеини. Новото проучване поставя под въпрос това схващане.

Редовната консумация на пилешко месо може да удвои риска от смърт от 11 различни вида рак на храносмилателната система, включително на червата и стомаха. Това сочи ново изследване, проведено от италиански учени и публикувано в специализираното списание Nutrients.
Докато червеното и преработеното месо отдавна са в списъка на рисковите храни, птичето месо досега се смяташе за по-безопасен източник на протеини. Новото проучване поставя под въпрос това схващане.
Изследователите от Националния институт по гастроентерология на Италия са анализирали хранителния режим и здравословното състояние на близо 5000 души, предимно на възраст около 50 години, в продължение на почти две десетилетия. Резултатите показват тревожна тенденция.
Участниците в изследването, които консумират над 300 грама птиче месо седмично, имат двойно по-висок риск да починат от рак на храносмилателната система в сравнение с тези, които консумират по-малко. Консумирането на такова количество пилешко също е свързано с 27% повишен риск от смъртност по каквато и да е причина.
Мъжете са изложени на по-голям риск
Изследователите подчертават, че този ефект изглежда е по-силно изразен при мъжете, отколкото при жените. Причината за тази разлика остава загадка, която изисква допълнително проучване.
Учените предполагат, че възможен фактор е взаимодействието с различните хормони при мъжете и жените. Друго потенциално обяснение е, че мъжете обикновено консумират по-големи порции храна от жените, което теоретично им дава по-висока степен на излагане на вредното въздействие.
Възможни причини за повишения риск
Макар че изследователите не могат да бъдат напълно сигурни защо се наблюдава този повишен риск, в научната публикация се посочват няколко възможни теории:
Пилешките протеини, изложени на високи температури по време на готвене, могат да образуват химикали, които навреждат на човешките клетки, предизвиквайки промени, които потенциално се развиват в рак
Фуражът, който се дава на домашните птици, може да съдържа вредни вещества
Хормоните или лекарствата, използвани при отглеждането на птиците, също могат да бъдат рисков фактор
Важно е да се отбележи, че не е установено, че консумацията на птиче месо увеличава риска от смърт от всички видове рак. Повишената опасност е ограничена до 11 различни вида рак на храносмилателната или стомашно-чревната система, включително заболявания, засягащи стомаха, червата, черния дроб, панкреаса и други органи в коремната кухина.
Водещи
-
Агресия в детската градина: Възпитателка посягала физически, психически и сексуално на 4-годишно дете
Близо 9 месеца след подаването на първия сигнал за насилие над детето в детската градина са...
02.10 | 16:59
-
Започва пазарно проучване за българска разработка на дронове
Дончев каза това по време на петото издание форума за иновации и технологии в Югоизточна...
02.10 | 16:20
-
Зрелостниците в Русе получават безплатни билети за театър и опера
Насърчаване на културното развитие
02.10 | 15:59
-
Оранжев код в 20 области - валежи от дъжд и мокър сняг ще заливат страната утре
Температурите ще паднат до 4 градуса в западните райони, силен вятър ще духа по Черноморието
02.10 | 15:20
Най-четени
-
Тежък трафик и километрични задръствания на автомагистрала "Тракия"
Причината - нов ремонт на три отсечки
02.10 | 10:45
-
Пеевски към президента: Румене, излез!
"Румене, излез", завърши краткото си изявление пред журналисти Пеевски.
02.10 | 15:00
-
Желязков: България успешно пази европейските граници
Нашите усилия са да бъдат връщани нелегалните мигранти в страните по произход, посочи...
02.10 | 14:15