Консумацията на тези ядки не трябва надвишава 50 грама дневно 26.01 | 10:00

Консумацията им не трябва надвишава 50 грама дневно, съветва диетолог

От iNews.bg

Консумацията на ядки не трябва надвишава 50 грама дневно. Това съветва Наталия Денисова, диетолог във Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии в Москва и кандидат на медицинските науки.

Ежедневната норма е между 30 и 50 грама ядки, а повече от 60 грама ще донесат допълнителни калории и могат да раздразнят стомаха. 

"Сто грама ядки се равняват на приети 600 килокалории и могат да доведат до неприятни реакции на стомашно-чревния тракт", предупреждава тя, цитирана от БНР.

Диетологът препоръчва се на ден да се консумират пет - шест половинки от орехова ядка и не повече от 10-12 бадема или лешници.

Ядките, въпреки наличието на мазнини в тях, са в състояние да намалят нивото на "лошия" холестерол.

Много изследвания потвърждават факта, че редовната консумация на ядки от хора на възраст 60-70 години значително намалява риска от атеросклероза и други сърдечни заболявания.

Безспорен лидер в съдържанието на Омега-3, който се счита за най-полезен за сърцето и кръвоносните съдове, е орехът.

Водещи

Най-четени