Консумират ли децата ни опасни храни? 13.02 | 20:45

Масови проверки по детските кухни, вижте резултатите

От Теодора Кокаланова

През последните 3 седмици инспектори към Българската агенция по безопасност на храните са извършили 1871 проверки на обекти в цялата страна, в които се приготвят и разнасят готови за консумация храни за деца и ученици, съобщават от агенцията.

Не са констатирани драстични нарушения. Масово са проверени много кухни-майки, детски млечни кухни, ученически столове, кухни в детски градини и заведения за обществено хранене.

В тези обекти, извършващи дейността кетъринг, както и в други обекти за раздаване на храна на ученици и деца в цялата страна са издадени 210 предписания и са съставени 10 акта за установяване на административно нарушение.

Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните в град Видин, са издали две заповеди за спиране на дейността съответно на една детска градина поради ремонтни дейности, което е предпоставка за замърсяване на храните, както и на раздавателен пункт към детска млечна кухня, в който липсва топла течаща вода.

Отчетени са пропуски в системата, свързани с прилагането на Наредба номер 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.

Съставените актове за установяване на административно нарушение са във връзка с пропуски в хигиенните условия за работа, както и за липса на документи за произход на стоката. 

Водещи