Консумират ли децата ни прекомерни количества сол и мазнини? 25.02 | 17:21

Ето как децата до 3 години ще наблегнат на по-здравословни продукти

От Теодора Кокаланова

"Ще бъде изготвен нов сборник с рецепти за децата до 3-годишна възраст в организираните групи. В него ще са заложени по-малко захар, мазнина и сол, като се набляга на плодовете, зеленчуците и млечните продукти. Това обяви експертът в отдел "Храни и хранене" към Националния център по опазване на общественото здраве и анализи - д-р Лалка Рангелова.

Тя поясни, че рецептурникът е предназначен за детски ясли, домове за медико-социални грижи за деца, в дневни центрове и центрове за настаняване от семеен тип. Той съдържа 399 указания за приготвяне на храна, съобразени с новите изисквания по отношение на здравословното хранене.

"В новия сборник сме се опитали да подберем рецепти, които да са не само традиционни, но и съобразени с новите изисквания по отношение на здравословното хранене на децата в тази възрастова група. А именно - то трябва да е разнообразно, балансирано и да осигурява всички необходими хранителни вещества и енергия, които да осигурят добрия растеж, развитие и здраве на децата", обясни Рангелова.

Последният такъв сборник е издаден преди 20 години, предаде dariknews.

Водещи

Най-четени