Концепция за развитие на спешната медицинска помощ 04.05 | 07:21

Тя ще представена днес в Министерството на здравеопазването

От Миглена Ивановa

Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ в България ще бъде представена днес в Министерството на здравеопазването (МЗ), съобщиха от ведомството.

Още в края на март ресорният министър Стефан Константинов съобщи пред депутатите, че се разработва нова концепция за спешната помощ.

В нея ще бъдат уредени отговорностите на всички структури в системата на здравеопазване – общопрактикуващи лекари, специалисти в извънболничната помощ, болници, центрове за спешна медицинска помощ и връзките и взаимодействията между тях.  

Константинов обеща предложенията да се базират на добрите европейски практики, като целта е да се подобри ефективността на спешната помощ, като се разтовари системата и от несвойствените за нея дейности.

На базата на концепцията ще се изготви и пакетът от нормативни документи, регламентиращи структурата и организацията на спешната медицинска помощ.

По данни на МЗ, 831 965 души са получили медицинска помощ в 28-те спешни медицински центрове в страната през миналата година. От тях над 200 000 са преминали през ЕКГ, а 113 496 са претърпели операции. 87 207 пък са били деца.

Водещи

Най-четени