Кофеинът подобрява паметта, изясниха учените 13.01 | 10:36

Една или няколко чашки кафе на ден ни правят по-малко разсеяни

От Антония Михайлова

Кофеинът забележително подобрява паметта на човека, прави го по-малко разсеян и подобрява консолидацията на дългосрочната памет в продължение на ден след като той е изпил една или няколко чашки кафе, твърдят неврофизиолози в статия, публикувана в сп. Nature Neuroscience.

"Ние винаги сме знаели, че кофеинът подобрява работата на мозъка, но никой не се е опитвал да разбере как действа той на нашата памет и умствените ни способности и влияе ли на умението да се запомня информацията. Ние за първи път успяхме да установим, че кофеинът намалява нашата разсеяност в продължение на 24 часа", казва Майкъл Яса от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор (САЩ).

Яса и колегите му разкрили положителното влияние на кофеина върху човешката памет с доброволци, които решавали задачи за памет. Експериментът се провел на два етапа – първо неговите участници разгледали снимки за няколко минути, след което учените им предложили да приемат истинска или фалшива (плацебо) таблетка с кофеин.

След ден изследователите показали на доброволците нова поредица от снимки и ги попитали кои от тях са виждали предния ден.

Подобен подход, според авторите на статията, трябвало достатъчно силно да "натовари" мозъка на доброволците и да помогне на учените да отстранят всички странични ефекти и статистическия "шум".

Оказало се, че доброволците, взели таблетки с истински кофеин, с 30% по-често си спомняли правилните снимки и намирали разликите в поредицата изображения. Този факт, както смятат неврофизиолозите, позволява да се говори, че кофеинът подобрява нашата памет и ни прави по-малко разсеяни.

"Като следваща наша стъпка ще се опитаме да изясним по какъв начин кофеинът подобрява работата на мозъка, използвайки магнитно-резонансна томография и други методики на наблюдение на работата на мозъка. Освен това ние знаем, че кофеинът често се свързва с дълголетието и повишената устойчивост към болест на Алцхаймер. Тези въпроси също трябва да се изучат", заключава Яса, цитиран от РИА Новости.

Водещи