Кофеинът увеличава риска от диабет тип ІІ 25.04 | 13:55

Употребата на кафе подлага на риск и лечението

От Елена Коцева

Изследвания в последно време доказват, е кофеинът нарушава метаболизма на глюкозата и всъщност може да способства за развиването на диабет втори тип. 

Наблюденията на специалистите са изключително тревожни, тъй като повече от 80% от населението на земята ежедневно употребява кофеин, предимно с навика си да пият кафе – една от най-популярните напитки в света. 

Американските специалисти от университета в Дюк са установили, че кофеинът нарушава обработката на глюкозата сред възрастните – ефект, който повишава сериозно риска от развиване на диабет, пише news.ru.      

Нивото на глюкозата в организма се повишава, когато организмът получава въглехидрати, а още повече, когато те са съпроводени от кофеин. Този ефект е увеличен при метаболизма на хора, страдащи от диабет, и поставя под заплаха ефективността на лечението им. 

Преди време учени открита, че редовната употреба на кафе е генетически програмирана. Учените вече могат да идентифицират гена, който прави някои мъже и жени "кофеинови наркомани” - CYP1A2 и AHR. Именно тези гени способстват някои организми да усвояват кофеинът по-бързо от други.

Водещи

Най-четени