Край на ерата „Станкова“ във Фонда за лечение на деца 12.03 | 10:33

Министър Андреева обяви, че директорът на фонда обмисля да подаде оставка

От Филипа Тодева

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Ива Станкова ще подаде оставка, стана ясно от думи на здравния министър Таня Андреева. Пред БНР Андреева каза, че към момента няма кандидати за поста на Станкова. Министърът също няма предвид кого са назначи. Все пак има малка вероятност Станкова да реши да не напуска поста.

"Очаквам отговора на д-р Станкова и тогава започвам срещи с кандидати за директори на фонда. Предполагам, че след като бъде съобщено това, че д-р Станкова се оттегля, ще има и кандидати. Ще има назначени още хора. Случаите на болни деца се увеличават и броят на досиетата, които фондът разглежда, са три пъти повече от 2012-а година и очевидно административният капацитет не е достатъчен", каза още Андреева.

През миналата седмица стана ясно, че родители ще съдят Фонда за лечение на деца, след като ведомството е отказало окончателно да изпрати малките пациенти на терапия зад граница. 

Очаква се работна група да внесе до края на тази седмица предложенията си за новия правилник на работа на фонда. Няколко роди

Таня Андреева отказва да коментира исканията от някои организации, а също и от ГЕРБ, за нейната оставка. Федерация Български пациентски форум обяви, че ще поиска оставката й, ако до десет дни не се реши проблемът с лекарствата на трансплантираните. Обвинението на трансплантираните е, че чрез административен подход при изписването на лекарствата им се издава смъртна присъда.

"От петък миналата седмица има решение на въпроса, то е ясно от понеделник. Затова вчера бях изненадана, че Пациентският форум поставя по този начин въпроса. Медикаментите, за които те говореха, са в достатъчно налични количества и няма опасност пациентите да останат без лекарства. А фирмата, притежател на разрешението за употреба, поема ангажимента и доплаща разликата между цената, която заплаща НЗОК. Практически за пациентите лекарствата са безплатни. На този етап поставеният от тях проблем, вече е решен", увери министърът.

Водещи

Най-четени