Край на мъките за диабетиците! 14.07 | 12:24

Френски специалисти разработват биоизкуствен панкреас, който ще се имплантира в корема на болни от диабет тип 1, за да произвежда естествено инсулин

От Кремена Бедерева

Френски специалисти разработват биоизкуствен панкреас, който ще се имплантира в корема на болни от диабет тип 1, за да произвежда естествено инсулин, съобщи AFP.

Биоизкуственият панкреас представлява суперфин диск от полимер, малко по-голям от компактдиск. Той ще произвежда инсулин от панкреасови клетки, получени с генно инженерство от стволови клетки. Те се съхраняват в нещо като джоб.

Ключова за биопанкреаса е специалната полупропусклива мембрана, която предпазва панкреасовите клетки от атаката на имунната система, като в същото време пропуска инсулина и захарите. Това е важно, за да "знаят" панкреасовите клетки колко инсулин да произведат.

За създаването на мембраната са били необходими 20 години и 6 милиона евро. Икономическият потенциал на инвестицията се оценява на 4 милиарда долара.

Проектът носи много надежди за инсулинозависимите диабетици, защото би могъл да премахне ежедневните многократни инжекции. Екипът от френската компания "Дефимед" се надява да започне изпитания с хора до края на годината в Монпелие и Оксфорд.

Първите резултати ще бъдат обявени в края на 2017 г. В медицинската практика биоизкуственият панкреас може да бъде въведен след 2020 г. Дискът от полимер ще се имплантира с кратка операция и трябва да се сменя на 4 до 6 години. Панкреасовите клетки в него ще бъдат подновявани с инжекция на 6 до 12 месеца.

Водещи

Най-четени