Край на неприятното усещане в краката 18.07 | 12:33

Учени открили 2 нови гена, които увеличават вероятността от развитието на Синдрома на неспокойните крака

От Кремена Бедерева

Синдромът на неспокойните крака или RLS е един от най-честите неврологични нарушения, като от него страда всеки десет, а само във Великобритания диагностицираните с това заболяване са около 5 млн. души.

Ново откритие е установило два нови гена, които увеличават вероятността от развитието на Синдрома на неспокойните крака.

Неприятното усещане в краката, което може да бъде облекчено чрез разходки, е характерно за страдащите от синдрома. Учените са установили, че симптомите често се появяват вечер или през нощта, което причинява разстройства в съня, хронична загуба на сън и натрупване на умора, пише списание PLoS Genetics.

Екип от изследователи от Европа, Канада и САЩ са анализирали ДНК на 4867 пациенти с RLS и 7280, без това заболяване. Така те идентифицирали два нови гена, които играят важна роля в развитието на заболяването.

Един от гените е отговорен и за регулирането на мозъчната активност - той е известен като TOX3. Вече е известно, че повишените нива на протеин в TOX3 предпазват мозъчните клетки от смъртта, но точната връзка между TOX3 и RLS все още не е известна.

Синдромът на неспокойните крака обикновено засяга жените, като синдромите се появяват обикновено при по-възрастните хора. Характерно за заболяването е развитието му по време на бременност, което след раждането изчезва.

Водещи

Най-четени