Край на пушенето на закрити обществени места 11.04 | 13:15

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравеопазването

От Андриян Георгиев

Край на пушенето на закрити обществени места.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места, предаде БТА.

"За" законопроекта гласуваха 99 депутати, четирима бяха "против", а 10 гласуваха "въздържал се".

Вносител на  законопроекта е Министерският съвет.

Правителството предлага забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, както и на изрично изброени открити обществени места (дворове на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития), да влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Със законопроекта се предвижда и забрана за продажбата на енергийни напитки на хора под 18-годишна възраст и забрана за реклама на енергийни напитки, насочена към тази възрастова група.

Между първо и второ четене в Закона за здравето ще бъде приета забрана за пушенето в офисите, коментира от своя страна здравният министър Десислава Атанасова. В приетите вече на първо четене текстове подобна забрана не беше включена.

По думите на министъра липсата им се дължи на технически пропуск. Ограничения за външните пространства на заведенията няма да важат.

Министър Атанасова е съгласна след 22 часа в заведенията да не се пуши. Тя призна, че още не е отказала цигарите, но увери, че прави опит за пълно отказване. "Запалвам си по 1 - 2 цигари дневно", призна си Атанасова.

iNews припомня, че идеята за пълна забрана на тютюневия дим не е нова - още през 2010 г. бившият здравен министър д-р Стефан Константинов искаше да въведе промените, но тогава ресторантьорите се опълчиха на министъра и промяната бе отложена.

До момента пушенето е разрешено на определени места, но стига те да са обособени в специални помещения за тази цел, изолирани със специални стени или врати. Задължително трябва да има указателни табели, че в помещението се пуши и влизането на непълнолетни е забранено.

"Тенденцията важи за цял свят, тъй като този бич за човечеството се ограничава в пъти", коментира пък премиерът Бойко Борисов при внасянето на предложението миналата година. "Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник", добави премиерът.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един", отсече премиерът.

"Датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират", обясни още Борисов.

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души да умират от онкологични заболявания.

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.

Водещи

Най-четени