Кръвната група показва кои хора са податливи на деменция 08.09 | 13:45

Кръвна група АВ е най-уязвима

От Пламена Вълчева

Неочаквана закономерност откриха учени, сравнили възрастовите нарушения на паметта и настъпването на деменцията с кръвната група, съобщи сп. Neurology.

Оказва се, че най-уязвими са хората с кръвна група АВ (четвърта група). Кръвната група се определя от наличието на определени протеини - антигени в еритроцитите. Групата АВ, в еритроцитите на чиито притежатели има антигени А и В, е най-рядката от кръвните групи. 

Учените са установили, че групата АВ повишава с 82% вероятността с възрастта човек да загуби паметта си и да развие деменция. 

Изследването си международната група специалисти е извършила сред 30 000 души. То е продължило 3,4 години. През това време 495 участници са получили нарушения на паметта. Те са били сравнени с 587 души без когнитивни проблеми. Оказало се, че в групата с нарушения на паметта 6% от хората са били с кръвна група АВ, а в контролната те са били 4%. 

Едно от възможните обяснения е повишеното съдържание в кръвната група АВ на протеин, фактор на съсирването на кръвта, VIII. Високото му равнище повишава вероятността от възникване на плаки и от тромбообразуване в кръвоносните съдове на мозъка, което може да доведе до проблеми с паметта, а на по-късен етап – до деменция, допълва БТА. 

Водещи