Кунчев: Не може да губим по 200 души на ден и да не предприемаме мерки 25.11 | 19:19

Смъртността през последния месец е нараснала 3 пъти, не е вярно, че и преди е била такава, казва той

От iNews.bg

COVID-19 постави здравната система под такъв стрес тест, какъвто никога нямаше да можем да организираме в естествена среда. Видя се какво може да работи и какво за нищо не става. Видя се и от лекарите кой може да помогне, кои предпочетоха да останат в страни. Видя се какво може да се направи от тук нататък и то да повлияе на политиката.

Това заяви пред бТВ държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде БГНЕС.

Неверни са твърденията, че ние и преди сме имали такава смъртност. Три пъти се е увеличила смъртността за последния месец в сравнение с всички последни пет години. Това се дължи само на пандемията, заяви доц. Кунчев, опровергавайки твърдения и внушения, разпространявани сред обществото.

Не може да губим по двеста човека на ден и да не предприемаме мерки. Това би било престъпление. COVID-19 е значително по-тежък от грипа, заяви още доц. Кунчев, след като днес здравният министър издаде заповед за допълнително по-строги противоепидемични мерки, които влизат в сила в цялата страна от 23.30 часа на 27 ноември и ще важат до 21 декември.

В лично качество доц. Кунчев коментира още: "Страшно се уморих, моят работен ден никога не е падал под 13 часа. Жена ми е 12 часа е с облеклото и взема проби като лабораторен лекар, синът ми е 10 часа с костюма и лекува хора. И когато някой от страни дойде и ти каже, че няма значение, това, което казвате не е вярно, вие създавате психоза. А какво да създаваме? Пак казвам – губим по 190 човека дневно и да не реагираме!? Да подхвърля още нещо, пак е лично”, каза Кунчев по повод коментарите "ние оставаме на улицата, има безработица, нямаме хляб”. "Знаете ли, че в "Пирогов” в момента търсят 80 санитари, заплатата е 3 хиляди лева. Никой не идва да работи, никой не идва”, каза той.

Водещи

Най-четени