Купуваме с пръстов отпечатък лекарства и за роднини 10.11 | 15:40

Пръстовите идентифиатори в болници, кабинети и аптеки влизат в сила от догодина

От iNews.bg

С пръстовите отпечатъци ще можем да купуваме в аптеките лекарства и на роднини до трето коляно. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на дебат за здравната реформа, цитиран от Дарик.

"Всички вече знаем, че не става въпрос за "От местопрестъплението" (известен американски криминален сериал бел.ред.) и такъв тип отпечатъци, а за пръстови идентификатори, благодарение на които се включват телефони и компютри. Ако въведем това и в извънболничната помощ или в аптечната мрежа, ефектът ще бъде много по-голям", обясни заместникът на министър Петър Москов.

"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", допълни той.

Четците на човешките пръсти, които предстои да се монтират в болниците и аптеките, струват по 20 евро бройката, каза зам.-министърът.

За пореден път Шарков увери, че в основния пакет от здравни услуги, които здравната каса ще заплаща, няма да има лимити и ограничения. Това обаче не означава, че пациенти със заболявания, поставени в допълнителния пакет, няма да им се наложи чакат за безплатно лечение от касата.

 



Водещи

Най-четени