Къде сме ние по заболеваемост от рак 07.03 | 08:54

България фигурира в Топ 50 на световната класация за ракови заболявания

От Кирил Русев

Наричан от някои бич за модерното човечество, заболяването от рак е втората най-честа причина за смъртност в рамките на Европейския съюз. Много се говори, че раковите случаи у нас непрекъснато нарастват, но това поставя проблема извън контекст и не ни дава обективен ориентир и конкретна информация за това къде се намираме спрямо останалата част от света.

Проектът GLOBOCAN е създаден именно с тази цел - да предоставя актуална информация относно инцидентността, превалентността и смъртността на/от отделните видове рак не само на национално, но и на международно ниво, поддържайки база данни за 184 държави по света.

Той е дело на Международната агенция по изследване на рака (IARC) и дава възможност за преглед и анализ на наличната в него информация по различни сечения в зависимост от това дали се интересувате от конкретен вид рак, дадена държава или просто бихте искали да добиете представа за глобалната картина.

Един такъв поглед ни дава класацията за честота на ракови заболявания (с изключение на рак на кожата от немеланомен тип) по държави. В нея попадат 50-те страни с най-много заболели от рак на 100 000 души от населението. От тях на първо място е Дания с 338,1 заболели, на второ се класира Франция с 324,6, а на трето попада Австрация с 323-ма болни на всеки 100 000.

България също фигурира в тази класация, но добрата новина е, че ние сме чак на 43-то място с 234,8 болни на 100 000. Ако стесним анализа единствено до представители на мъжкия пол, попадаме на 48-мо място с 260,5 на 100 000, а при жените сме на 37-мо с 220,1 на 100 000.

В класацията сме в съседство с недалечни в географско отношение държави като Македония, Румъния, Черна гора, Полша и Казахстан.

На последно място в този своеобразен Топ 50 се класира Пуерто Рико с 211,1 заболели на 100 000. На последно място в глобалната класация въобще се класират държави от Западна Африка като Нигер, Кабо Верде, Гамбия и Етиопия, където заболеваемостта е под 70 на 100 000. Този факт може да се отдаде на кратката средна продължителност на живота в тези страни и обстоятелството, че там не са изложени на голяма част от рисковите фактори на развития свят.

У нас най-разпространеният вид рак е колоректалният (представляващ 15,4% от всички случаи), следван от белодробния (12,3%), от рака на гърдата (12,3%), на простатата (5,7%) и на стомаха (5,2%). Смъртните случаи вследствие от рак наброяват 18 100 годишно или 120,5 на 100 000 души. Прецененият риск от заболяване преди навършването на 75 години е 23,8%, а от настъпването на смърт преди тази възраст - 13,3%.1210983

Причините за възникването на рака са разнопосочни, комплексни и все още недобре изучени от науката. Сред известните рискови фактори са тютюнопушенето, храненето, определени инфекции, излагането на радиация, липсата на физическа активност, затлъстяването и замърсяването на околната среда. Едва 5-10% от случаите могат да бъдат отдадени на унаследени генетични дефекти.

Противно на много от циркулиращите в медиите твърдения, рак не може да бъде излекуван с конкретни храни, билки, подправки и хранителни добавки, но много видове рак могат да бъдат избегнати чрез отказ от тютюнопушене, разнообразна, балансирана и богата на свежи плодове и зеленчуци диета, калорийна рестрикция и поддържане на здравословно тегло, редовно движение и избягване на уседналост, както и ваксинацията срещу някои инфекциозни заболявания. 

Водещи

Най-четени