Късната вечеря увеличава риска от инфаркт 04.09 | 16:08

Според кардиолозите времето за приемане на храната е не по-малко важно от това какво ядат хората

От iNews.bg

Вечерянето след 19 часа значително увеличава опасността от инфаркт, установиха изследователи от турския Университет "Девети септември" в Измир. Те проследиха 700 възрастни с повишено артериално налягане, за да установят как диетата и времето за хранене, влияе върху здравето, разказва "Телеграф" (The Telegraph). Преценявали се такива параметри като видовете продукти, консумираната сол, редовността на храненето и времето за вечеря, както и наличието на пълноценна закуска.

Оказва се, че именно късната вечеря, особено 2 часа преди сън, оказва най-съществено влияние върху кръвното налягане през нощта. Според кардиолозите времето за приемане на храната не е по-малко важно от това какво ядат хората. Идеалният за здравето вариант са силни закуска и обяд, но последното хранене трябва да се ограничи с лека хапване не по-късно от 19 часа.

Според резултатите от изследването примерно в 40% от случаите по-късната вечеря води дотам, че кръвното налягане не може да спадне както трябва през нощта, което рязко увеличава вероятността от сърдечни удари. Работата е там, че поемането на храната довежда тялото до състояние на "повишена готовност", стимулирайки изработването на хормони на стреса като адреналин, което може да наруши циркадните ритми.

Според  учените нашето тяло не е приспособено към много аспекти на съвременния живот. Благодарение на изкуственото осветление хората бодърстват по-дълго време, заради което ядат повече, включително и вечерно време. Заедно с това обаче организмът "очаква", че последното поемане на храната ще стане до настъпването на тъмнината, както е било в продължение много векове преди това

Водещи

Най-четени