Лекар от ТЕЛК: Грешки в наредбата дават инвалидност без основание 23.05 | 10:29

Поради тази причина много хора ползват облаги, които не им се полагат, казва д-р Холевич

От iNews.bg

Грешки в наредбата, на базата на която ТЕЛК-овете издават решения за намалена трудостпособност на практика предоставят такава на хора със заболявания, които нямат право на това. Самата наредба дори може да се нарече неадекватна. Това стана ясно от думите на д-р Боряна Холевич, която е председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София пред бТВ.

Тя обясни, че в правилата за издаване на решения са включени заболявания, които не инвалидизират. Благодарение на което обаче има хора, които се възползват от тези грешки и ползват облагите, които решенията на ТЕЛК носят. По думите на Холевич подобни състояния са всички дегенеративни заболявания характерни за напреднала възраст - дископатия, шип например, пилонефирт също, предаде КРОСС.

Общо 518 109 души получават инвалидна пенсия в България, което е 8% от населението. В европейските страни този процент е около 15-16 на сто, добави експертът. По думите на д-р Холевич отмяната на наредбата от съда води то това, че комисиите могат да работят само с временна нетрудоспособност например, но не и трайна.

Тя заяви още, че пред депутатите и в здравното министерство е входиран документ с промени в наредбата за медицинската експертиза, в който влизат промени и в наредбата за ТЕЛК-овете. Това по думите й е нужната реформа в определянето на тези решения.

Най-четени