Лекар препоръчва какво е позволено да консумираме и какво не в горещите дни 12.07 | 10:40

COVID-19, сърдечно-съдови заболявания и високи температури

От iNews.bg

" Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за страдащите от сърдечно-съдови заболявания , тъй като високата температура е свързана с процеси на дехидратация, на понижаване на артериалното налягане и на активиране на симпатикусовата нервна система". Това каза в интервю за БТА проф.  Борислав Георгиев  от Националната кардиологична болница.

" Двойно да се увеличи приемът на вода , който обичайно е около литър и половина на ден. Пълните хора трябва да пият повече вода, отколкото слабите", съветва лекарят. По думите му в горещите дни изобщо  не се препоръчва пиене на алкохол , с изключение на бира.  

Хората със сърдечно-съдови заболявания

Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, които приемат медикаменти заради повишеното си кръвно налягане, трябва леко да намаляват дозата на диуретиците, като стойностите на кръвното налягане не трябва да се понижават под 120/80 в домашни условия. Не препоръчвам пиене на айран със сол, ако стойностите на кръвното налягане се понижат доста, тъй като солта води до друг тип задръжка на вода. Най-добре е да се пие вода, каза още той. В редки случаи се пие айран със сол, като за здравите хора няма пречка да го консумират, допълни той.
Намаляване на дозата на лекарствата не е нужно задължително да бъде назначено от лекар, защото няма как за кратък период от време над два милиона хипертоници да се срещнат с лекаря си. Ако пациентът пие високи дози антихипертензивни медикаменти, може да намали един от медикаментите наполовина, но само за няколко дни. Обикновено лекарите препоръчват кой медикамент през годината може да бъде в леко намалена доза. Не може пациентът самоволно да спре лечението си, напомни проф. Георгиев.
Тези препоръки са за хора с артериална хипертония, която се среща при над 70 на сто от хората със сърдечно-съдово заболяване. Добрият контрол на повишеното кръвно налягане, който се осъществява с лекарства, гарантира намаляване на усложненията от други заболявания, ако има такива – стенокардии, сърдечна недостатъчност, някои аритмии и др.
При засегнатите от сърдечно-съдово заболяване по принцип не препоръчваме или силно ограничаваме посещенията на фитнес или сауна, добави проф. Георгиев.

При поява на аритмии да се внимава с изпотяванията

При различните сърдечни аритмии трябва да се внимава с изпотяванията заради загубата на електролити, каза още проф. Георгиев. По думите му в някои случаи заради топлината може да се понижи нивото на серумния калий и натрий. Добре е при продължителни жеги нивата им да се проследят с лабораторно изследване, препоръча той.

COVID-19, сърдечно-съдови заболявания и високи температури

Нека на този етап да приемем COVID-19 като грип - колкото е опасността от грип, толкова е и от COVID-19, каза проф. Георгиев в отговор на въпрос дали има по-висок риск от високите температури за хора, които страдат от сърдечно-съдово заболяване и са преболедували коронавирусната инфекция. По думите му кардиолозите са наблюдавали много сърдечно-съдови усложнения, станали в хода на коронавирусната инфекция, които после са отзвучали. Често са наблюдавали перикардни изливи, миокардити, някои ритъмни нарушения. Ако персистират тези оплаквания след COVID-19, безспорно рискът от високите температури е по-висок, защото аритмиите се засилват от високите температури, може да се влоши и сърдечната функция, ако човек е дехидратиран. Не може да се каже генерално, че всеки, който е преживял COVID-19, е застрашен от усложнения. Различните видове на коронавирусната инфекция имаха различни изяви. Първият беше с много дихателни, но с по-малко сърдечно-съдови усложнения, но след това ситуацията се промени, каза още той. По думите му през последната година силно намаляха сърдечно-съдовите усложнения, защото намаляха и случаите на COVID-19.

От алкохолните напитки се препоръчва само бира

В горещините и за здрави, и за болни хора не се препоръчва прием на никакъв алкохол, защото е вазо-дилататор и разширява кръвоносните съдове, което може да доведе до припадък. По думите на лекаря може да се пие бира, но да не се приема като заместител на вода.
Опасно за бъбреците става, когато се намали уринирането, защото колкото по-малко течност преминава и се филтрира през бъбреците, толкова по-голяма е вероятността да им се навреди.  
Бъбреци, сърце и мозък са пряко свързани, а от гледна точка на лечението сърцето и черният дроб, заедно с бъбреците, са много свързани. Ако се увреди бъбрекът, се влошава сърдечната функция. Ако се увреди черният дроб, част от лекарствата, които се приемат за лечение на сърцето, невинаги имат успех в лечението. Когато има промени в сърцето, може да има промени и в съдовете, които го хранят, а оттам произтичат и усложненията. Ако е наличен и диабет, кръвоносните съдове страдат много.

Вода

Дори и да се пие много вода, остатъкът от нея се изхвърля, а организмът е спокоен. Целта е да не се влоши бъбречната функция. В отговор на въпрос дали ще се натоварят бъбреците, проф. Георгиев каза, че ще бъдат натоварени, но и пречистени. Половината от водата ще бъде изхвърлена чрез изпотяване и чрез издишване. Само в студено време човек отделя течностите основно чрез урината си и много по-малко чрез потта. В жегата човек отделя много пот и голямо количество от водата се изпарява чрез повърхността на тялото.

Кафе в горещо време

Попитан дали да се пие кафе в горещите дни, проф. Георгиев каза, че зависи от вида на кафето и честотата на пиене. По принцип за кафето се казва, че ако ежедневно се пие, няма някакъв значим ефект върху сърдечната честота, а има минимален ефект върху кръвното налягане, така че ако човек ежедневно консумира кафе, то не би му повишило кръвното налягане, но и не би го понижило. Евентуално може да повиши сърдечната честота. Ако обаче човек по принцип не пие кафе, първата доза кафе може да повиши пулса и артериалното налягане незначително.
Здравите хора и високите температури
При здравите хора повишеният прием на вода е напълно достатъчна мярка. Физически активните хора, освен вода, може да консумират сокове с полиминерално съдържание. Хората, на които им е разрешен фитнесът, спокойно могат да издържат по-големи натоварвания в жегите. След това, обаче, трябва да пият вода.  На тези, на които фитнесът е забранен по някаква причина, както и посещението на сауна, трябва да бъдат много внимателни, напомни кардиологът.

Топлинен удар

Топлинен удар се получава при директно и дълго излагане на силно слънце и температура. Той е свързан с остра дехидратация, като първоначалните му симптоми са замаяност, гадене и повръщане. В горещи дни не се препоръчва излизане навън в диапазона 10:00 – 16:00 ч.  Кардиологът съветва хората, които са на плаж, по-често да стоят на сянка или често да влизат във водата, както и да пият повече вода.

Препоръки

Без мерки в горещото време се стига до отпадналост, понижаване на кръвното налягане и учестен пулс. Проф. Георгиев препоръча сутрин рано да се проветряват домовете, а през останалата част от деня прозорците да бъдат затворени, за да не влиза горещ въздух. Не се препоръчва излизане в горещото време, както и директно излагане на слънце. Приемът на вода да бъде около два пъти повече от обичайното количество, което по принцип е 1,5 литра. Има данни, че ако се консумира по-студена вода, тя действа върху симпатикуса и намалява сърдечната честота, каза още той. Ако хората усещат сухота в устата, ако езикът им е по-сух, означава, че не са добре хидратирани и се нуждаят от допълнително вода. Да не се носят дрехи, увеличаващи изпотяването, добави той. Изпотяването е еквивалентно на приема на диуретици, като изпотяването, заедно с издишването, водят до дехидратация, каза още проф. Георгиев.

Населението на света не е здраво

Честотата на хипертонията е над 40 на сто от възрастните. Като се прибавят и хората, засегнати от исхемична болест на сърцето, както и затлъстелите, процентът става още по-висок. Пълните хора трябва да пият повече вода, когато околната температура е висока, защото те имат по-голяма телесна повърхност и изпотяването при тях е по-силно, допълни лекарят.

Водещи

Най-четени