Лекари: Назад към месинговите дръжки за врати 28.12 | 15:29

Медта и нейните сплави могат да предотвратят разпространението на устойчиви към антибиотици бактерии

От Георги Георгиев

Учени установиха, че медта и нейните сплавите, като например месинга, могат да предотвратят разпространяването на резистентността към антибиотици при бактериите и появата на т.нар. супербактерии, пише британският Daily Telegraph.

Оказва се, че бактериите се чувстват добре върху пластмасовите и стоманени повърхности, които вече се използват много в болниците и обществените сгради. Така те се разпространяват, когато хората ги докосват. Дори бактериите да умрат, тяхната ДНК, която ги прави резистентни към антибиотици, може да оцелее и да бъде предадена на други бактерии по тези повърхности.

Медта и месингът (сплав от мед и цинк) обаче убиват бактериите и унищожават тяхната ДНК. Затова, ако те се завърнат в дръжките на вратите на обществените сгради и автобусите, то заплахата от супербактериите много ще намалее, каза проф. Бил Кийвил от университета в Саутамптън, цитиран от БТА.

"До неотдавна месингът се използваше често. Върху неръждаема стомана тези бактерии оцеляват седмици, но върху медни повърхности умират само за минути. Тяхната ДНК се унищожава също толкова бързо - каза проф. Кийвил. - Живеем в този нов свят на неръждаема стомана и пластмаса, но може би е по-добре да използваме повече месинг".

Най-четени