Лекари в "Пирогов" нарекли "лигла" жена със счупен прешлен? 02.08 | 07:49

72-годишната Радка Георгиева е с опасност за живота

От Андриян Георгиев

72-годишна жена е с опасност за живота, след като дни наред лекарите в "Пирогов" не видели, че е със счупен прешлен на врата. Комисия в лечебното заведение ще проверява сигнал за сгрешена диагноза. 

Радка Георгиева влиза по спешност в "Пирогов" преди осем дни. Паднала е в изкоп за ремонт на тръби. На 24 юли жената излязла на разходка и поради липса на обезопасителна ограда се спъва в извадените плочки и пада в трап.

"По спомени казва, че е паднала на глава. Съседите викат Бърза помощ и линейката я кара тук - в "Пирогов”, разказва пред bTV Таня Спасова, дъщеря на пострадалата.

Възрастната жена е прегледана, направени са й рентгенови снимки и е приета за два дни по клинична пътека за рана на лявата подбедрица. Радка Георгиева попада в Трета травматология с лекуващ лекар д-р Воденичарски.

"Главно оплакванията й бяха във врата, лявата плешка отпред и отзад. Не сме наясно колко снимки са й правени. В деня на приемането ни казаха, че са направени три. На другия ден д-р Воденичарски ни каза, че отново е правил снимка и отново е категоричен, че счупване няма. Те й казват, че е лигла, че няма нищо счупено. Лигава бабичка, даже една от сестрите в противошокова зала каза: Да беше по-дълбока дупката, да си остане там”, продължава разказа си дъщерята на 72-годишната жена.

Жената се влошава с часове, а болките във врата не й минават. Въпреки оплакванията, от "Пирогов” са готови да я изпишат. "Питаме лекарите какво да я правим вкъщи. Казват - да пие аналгин и седалгин, ще й мине, няма страшно”, допълва Таня Спасова.

След настояване от близките, пациентката е прегледана от друг неврохирург и истината лъсва. "Неврохирургът дойде и беше категоричен, че има счупване на втори шиен прешлен. Видя в деня, когато трябва да я изпишат, казва се д-р Станишев - той установи счупването на шийния прешлен”.

Така заради упоритостта на дъщерите си, Радка Георгиева остава в "Пирогов”. Преместена е в неврохирургията, но състоянието й се влошава още и не е сигурно дали ще се стабилизира, за да бъде оперирана. 

Водещи

Най-четени