Лекари и лаборатории се облажват на гърба на пациентите 14.06 | 16:09

Те точели пари от касата с фалшиви изследвания

От Христина Рафаилова

Лични лекари и лаборатории се облажват на гърба на пациентите и на здравната каса. Това става ясно от разследване на bTV. 

Единият от начините да се източват парите от здравните ни осигуровки е чрез фиктивни талони за изследвания в лабораториите. Джипитата пишели направление за тестове на името на пациент, който не се е вясвал скоро в кабинета им и не се е възползвал от възможността да се изследва по линия на касата. 

Тези "кухи" талони се изпращали при лаборантите, които вписвали измислени резултати. Те реално не извършавали никакви проби, но получавали пари за несъществуващите изследвания.

Дружбата между семейните доктори и лабораториите не се ограничава само до това. Според вирусолога Николай Томов личните лекари получавали определен процент, за да изпращат пациентите си на точните места, където да се изследват. Хората били насочвани към определена лаборатория, като джипитата им заявявали, че са доволни от работата им. Процентът зависел от броя на пациентите, изпратени от личните доктори. Отплатата за доброто съдействие лекарите получавали в плик или по банкова сметка. 

Подобни практики били характерни не само за личните, но и за лекарите специалисти. 

Водещи