Лекари си искат телефон 150 обратно 18.03 | 15:03

Координаторите на 112 често не се справяли със спешните медицински случаи

От Христина Рафаилова

Вместо да помага на гражданите телефон 112 се превръщал доста често в пречка. Поради тази причина служителите в Спешната помощ настояват да бъде възстановен номер 150, на който гражданите търсеха преди медиците.

Пред dariknwes.bg шефът на браншовата асоциация Десислава Кателиева обясни, че операторите на 112 често не можели да преценят дали пациентът са нуждае наистина от спешна медицинска помощ.

Това от своя страна водело до значителна загуба на ресурс, както и до сериозни стълкновения с гражданите, потърсили лекарска намеса.

Също така работещите на спешната телефонна линия често бъркали адресите. Кателиева каза, че често в паниката и бързината нуждаещите се бъркат и не дават точните си координати. Така вместо лекарските екипи да се отзоват бързо на зова за помощ на болните, те се лутали да търсят адресите им, да се обаждат на собствената си централа и да се свързват отново със 112.

Друг проблем след премахването на 150 били конфликтите, които възниквали по време на работата на медиците. При стария номер централата на Спешната помощ викала полиция. В момента тази процедура се бавела много.

Шефът на асоциацията каза, че навсякъде по света единната телефона линия за спешни случаи и медицинската продължавали да работят паралелно.

Изпълнителният директор на Националната система 112 Стоян Граматиков информира, че 50 на сто от обажданията са по медицински въпроси. Според него обаче връщането на 150 щяло да бъде крачка назад за страната ни.

Той коментира, че единната система е най-подходяща, тъй като различните телефонни номера обърквали хората. Предимство по негово думи било, че може да се прецени дали подадения на 112 сигнал е фалшив. 

Водещи

Най-четени