Лекарите в Белгия - най-добре платени 19.05 | 19:22

България е на дъното на класацията по заплащане на медицинския труд сред европейските държави

От Кремена Бедерева

Заплатите на лекари в Белгия започват от 6250 евро и достигат до 16 600 евро. България е на дъното на класацията сред европейските държави с унизителните 307 евро. Това показва проучване на FEMS (Европейска федерация на лекарите на заплата).

Пред нас по заплащане на медицинския труд е дори съседна Румъния, където, според проучването, заплатите започват от 376 евро и достигат 847 евро. Страните с най-добре заплатени специалисти са Белгия, Италия, Великобритания и Холандия.

Предложението за проучването е дошло от полската синдикална организация на лекарите (OZZL), чиято идея е да се работи в посока изравняване заплащането на медиците в европейските държави, но не като абсолютна сума, а като коефициент от производителността на труда, така че да се отчита нивото на икономическо развитие в държавите, става ясно още от доклада на FEMS.

"Целта е да се постигне относително изравняване на заплатите между европейските страни и на средствата, отделяни за здраве, както и по въпросите на работното време, разположение, повикване и т.н.”, обясни д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, цитиран от здравния портал hospital.

По думите му, това е и мярка срещу миграцията на лекарите, която се превръща в сериозен проблем за България.

"Процесът на миграция на лекари от България става неудържим, докато в другите държави от Централна и Източна Европа е намалял. Чехия, Полша, Латвия, Литва, Естония доста са повишили нивата на възнаграждения на лекарите, структурирали са системата и това задържа специалистите в страната”, каза още председателят на БЛС.

Според д-р Райчинов, проблемът може да бъде решен, но при наличието на желание и политическа воля. Засега обаче няма разбиране, че здравният сектор е важен за страната и трябва да се заделят достатъчно средства.

Водещи

Най-четени