Лекарите излизат на символичен протест 14.05 | 13:36

Демонстрацията е знак на солидарност към колегите им от целия ЕС

От Мая Александрова

Лекарите ще протестират символично утре, като протестът ще бъде пред лечебните заведения от 12:00 до 13:00 часа. Това съобщи д-р Александър Заимов, заместник-председател на столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

"Протестът е знак на солидарност към колегите ни от целия ЕС в исканията им за качествено здравеопазване, прекратяване на корупцията и достойно заплащане на труда на лекаря", допълни д-р Заимов.

По време на протеста няма да бъде прекъсвано оказването на спешна медицинска помощ.

"Ако до 30 май не се предприемат стъпки за актуализация на бюджета на НЗОК и за отмяна на Постановление 94 на Министерския съвет от 24 април 2014 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване, ще бъде организиран национален протест, на който е възможно да бъдат поискани оставки", каза още Александър Заимов.

"Бюджетът на НЗОК трябва да бъде актуализиран поне с около 200 млн. лв., въпреки че очертаващият се дефицит ще достигне 400-500 млн. лв.", каза д-р Стоян Борисов.

Д-р Заимов посочи, че постановление 94 трябва да се отмени, тъй като в него няма ясни срокове и гаранции, че ще бъде изплащана надлимитната дейност, извършена от болниците. То дава възможност НЗОК сама да определя дали и на коя болница ще плаща.

По думите на Заимов няма публикувана методика и критерии, по които НЗОК извършва плащанията.
Протестът ще бъде подкрепен от частните и общинските болници, допълва БТА.

Най-четени