Лекарите излизат от линейките, заменят ги фелдшери и сестри 06.02 | 07:27

Това предвижда концепцията за Спешна помощ

От Цанка Донкова

Линейките, които отговарят на сигналите от телефон 112 ще останат само с медицинска сестра и най-много фелдшер, без лекар. Това предвижда концепцията за Спешна помощ, съобщи проф. Милан Миланов, който е в работната група, подготвяща документа.

"Те са достатъчно квалифицирани, за да направят повечето спешни манипулации, докато пациентът бъде откаран в болницата", допълва проф. Миланов, който е дългогодишен шеф на Клиниката по реанимация и анестезиология в "Пирогов”.

Ако промените станат факт лекарите ще чакат в спешния болничен комплекс и ще се намесят, само ако са повикани от друг лекар или джипи, или при ситуация, с която не може да се справи средният медицински персонал, допълва в. "Монитор".

От Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ обаче се възпротивиха срещу идеята в линейката да има само медсестра или фелдшер.

"Позволява се на парамедиците да придружават пациент в линейката, но първият випуск още не е завършил", уточни д-р Кателиева, лекар във Варненската спешна помощ.

Според нея гилдията има нужда от закон за спешната помощ. Проф. Миланов обаче твърди, че такъв не бил нужен. Той обясни, че до края на тази година ще бъдат създадени спешни центрове към тринадесет големи болници в страната, които да осигуряват до 90% от болничната спешна медицинска помощ.

Предвижда се и създаването на спешни звена в многопрофилните болници за активно лечение, дори те да са малки като общинските например. Те трябва да покриват 60% от спешната медицина. Всички спешни звена заедно с приемните спешни отделения ще формират спешен болничен комплекс.

Спешните отделения чисто административно ще се извадят от болниците и ще преминат към спешните центрове. Проф. Миланов поясни, че медиците в тях ще лекуват и оперират на държавни разноски, ако е по спешност, а по клинична пътека - ако пациентът е планов.

От асоциацията на спешните медици смятат, че за тези отделения няма да има персонал, защото лекарите бягат от Спешна помощ.

Водещи