Лекарският съюз завежда дело срещу НЗОК 06.12 | 16:15

Делото е за неизпълнение на Закона за здравното осигуряване

От Мая Александрова

Българският лекарски съюз ще заведе иск срещу Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Делото ще бъде заведено в Административния съд за неизпълнение на Закона за здравното осигуряване.

По-нататъшните действия на съсловната организация ще бъдат обсъдени и решени на Управителен съвет, Национален съвет и при необходимост на най-висшия форум - Национален събор, посочват от БЛС.

На поредното заседание, свикано за преговори по Националния рамков договор за 2014 г., отново от страна на Надзорния съвет на НЗОК присъстваха само трима представители. От съсловната организация посочват, че съгласно ЗЗО, за водене на преговори и одобрение на Националния рамков договор, са необходими не по-малко от 7 членове на надзора.

На нито едно от досегашните заседания не са присъствали повече от четирима души, което практически обезсмисля и поставя в невъзможност каквото и да е договаряне, посочват от БЛС. Оттам коментират, че Управителният съвет на Съюза се е явявал винаги в пълен състав.

Членовете на НС на НЗОК умишлено и съзнателно саботират преговорния процес и поставят пред невъзможност подписването на НРД-2014, посочват от Лекарския съюз.

Съсловната организация декларира, че предложените цени за завишаване заплащането на медицинската дейност са под 1% от бюджета на НЗОК и не биха го нарушили с нищо.

След досегашните срещи и практическия отказ за преговаряне БЛС не вижда смисъл в продължаването на преговорите, поради което прекратява своето участие на всички нива и институции, касаещи здравеопазването.

Очевидно НЗОК, респективно държавата, не желаят да се стабилизира състоянието на здравеопазването като цяло и в частност това на медицинския персонал, посочват от Съюза, предаде БТА.

Водещи

Най-четени