Лекарства по списък ще има 14.08 | 12:18

Предприети са мерки за недопускане липсата на медицински изделия, заплащани с публични средства

От Кремена Бедерева

Правителството удължи с една година сроковете за попълване на списъка  с медицински изделия, поддържан  от Изпълнителната агенция по лекарствата, както и сроковете, след които НЗОК, МЗ, МТСП и лечебните заведения са задължени да договарят само медицински изделия, включени в този списък.

Това съобщават от правителствената информационна служба.

Промяната беше направена в Наредбата  за условията и реда за съставяне  на списък на медицинските изделия  по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат.

Целта е да не се допусне липсата на медицински изделия за пациентите поради административно-организационни затруднения, произтичащи от непълноти в списъка, поддържан от ИАЛ.

Измененията са свързани с политиката на правителството за осигуряване на условия за по-качествено лечение на пациентите и за избягване на административната тежест.

Постановлението ще позволи своевременно осигуряване на пациентите с необходимите медицински изделия, заплащани от НЗОК, от републиканския бюджет, както и със средства на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, хосписите, диализните центрове и тъканните банки с държавно и/или общинско участие.

Водещи

Най-четени