Лекарствата за инкретин-базирана терапия - с протоколи 15.05 | 12:32

Преминаването към тази процедура ще отнеме 2-3 месеца, уточни шефът на НЗОК

От Кремена Бедерева

Лекарствата за инкретин-базирана терапия на болните от диабет вече ще се отпускат с протоколи, като преминаването към тази процедура ще отнеме 2-3 месеца.

Това обясни пред журналисти управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. Отчита се значителен ръст на ползването на този вид медикаменти спрямо тримесечието на миналата година и затова е решено, че тези лекарства вече няма да се получават свободно, а с протоколи, допълва БТА.

Пациентите няма да бъдат засегнати от преминаването към протоколите, уверява Цеков.

iNews припомня, че звеното на популярната в цял свят фармацевтична компания Novartis - "Новартис Фарма Сървизис" настоява за спешна среща на Министерството на здравеопазването (МЗ), НЗОК, национални консултанти и медицински експерти, пациентски групи и производители.

Причина за искането на компанията е старт на обществена дискусия по повод промяната в начина на изписване на лекарства за пациенти с диабет тип 2, която касае инкретин-базираната терапия, прилагана за лечение на този диабет.

Промяната в изписването на лекарствата беше отразена в Позитивния лекарствен списък на България на страницата на МЗ. С обществената дискусия ще бъде намерено правилното решение за съдбата на засегнатите в момента около 13 000 пациенти, заявиха от компанията

Водещи

Най-четени