Лекарствата срещу холестерол помагат за по-дълъг живот? 02.09 | 11:16

Статините могат да помогнат за забавяне на човешкото стареене

От Цанка Донкова

Статините - популярните лекарства за понижаване на холестерола, могат да помогнат и за забавяне на човешкото стареене, допринасяйки за по-добро здраве с напредването на възрастта без съпътстващи болести като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, съобщи "Science Daily".

Авторите на проучване от университета на Неапол са установили, че статините възпрепятстват скъсяването на теломерите - крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира.

Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания. Постижението на италианските учени открива път към използването на статините или техни производни като терапия срещу стареенето, допълва БТА.

"Ползата от статините е, че намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и като цяло са безопасни за повечето хора. Лошото е, че употребата им е свързана със странични ефекти. Но ако се потвърди, че те забавят самото стареене, а не само симптомите му, това ще означава, че статините са много по-мощни лекарства, отколкото ги смятаме", обясняват изследователите.

Водещи

Най-четени