Лекарствената ни индустрия не е напълно развита 29.11 | 13:52

Според директора на “Софарма” ни “куца” рационалната лекарска политика

От Петя Бързилска

България няма напълно развита лекарствена индустрия, заяви Владимир Афенлиев, директор бизнес развитие във фармацевтичната компания "Софарма" АД, по време на форума MySuccess.bg in Pharmacy, съобщавa Econ.bg, който е медиен партньор на събитието.

По думите на Афенлиев рационалната лекарска политика у нас в момента "куца”. Според него действителността на българския фармацевтичен пазар е такава, че производителите са в ролята на "виновника”. Те обаче са фокусирани едновременно върху бизнеса, хуманността и пациентите.

"За нас това е бизнес, но са важни и всички по веригата (лечебни заведения, пациенти и търговски на лекарства, бел. ред)", каза още представителят на "Софарма".

Костантит Руйчев, мениджър направление "Генеричен бизнес" във фармацевтичната компания "Санофи Авентис България”, обясни, че все по-малко нови, иновативни медикаменти навлизат на българския пазар.

Според него става дума за очевидна тенденция от последните 10 години, но не е свързана с финансовата криза от 2008 г. Тя просто съвпада по време с нея, което затруднява още повече фармацевтичните компании, заяви Руйчев.

Благодарение на глобализацията икономическите проблеми в настоящата конюнктура се разпространяват много по-лесно по света, смята той.

"Глобализацията поражда глобални предизвикателства пред фармацевтичната индустрия като цяло", каза представителят на "Санофи". "Това са чисто финансови предизвикателства, както и такива, свързани с новите медикаменти и навлизането им на пазара".

Той подчерта, че поради икономическата криза всички правителства са намалили разходите си, включително и тези за здравеопазване.

Най-четени