Лекуват децата ни по-добре от догодина 11.12 | 15:26

През 2014 г. следят по-внимателно изписани от болницата

От Христина Рафаилова

Догодина децата ни ще получават по-добро лечение в болниците. Това ще стане възможно с увеличеното финансиране за 27 клинични пътеки догодина, сред които и тази за педиатрия. Повече средства болниците ще получават и за грижата за бременните и родилките и за хората с белодробни заболявания. 

Увеличените пари за клиничните пътеки са заложени в проекта за Национален рамков договор, приет от Надзорния съвет на здравната каса. НЗОК е постигнала и съгласие с Българския лекарски съюз за Договора за приемане на обеми и цени на медицинската помощ за следващата година.

През следващата година ще се подобри и проследяването на пациентите, изписани след престой в болница. Освен на двата задължителни прегледа те ще имат право и на изследвания, ако лекуващият лекар прецени. 

Рамковият договор предвижда и облекчена процедура при лечение на остри състояния с необходимост от последваща физиотерапия. Здравното заведение, което се е грижило за пациента, ще може да го изпраща при специалист за следболнично лечение, без да се налага личният му лекар да му дава направление. 

При подготовка за ТЕЛК (НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод. 

Шефът на НЗОК Румяна Тодорова информира, че болниците са получили финансирането си за септември в пълния му размер. 

Водещи