Лекуват диабет с трансплантирани животински клетки 20.12 | 17:29

Подобна терапия получава официално одобрение за първи път в света

От Георги Георгиев

Първото в света лечение с трансплантация на животински клетки на хора бе официално одобрено за практикуване в Русия, пише New Scientist.

Терапията, разработена от новозеландската компания Living Cell Technologies (LCT), осигурява лечение на болни от диабет тип 1.

Методът се състои от имплантиране на клетки от прасета, произвеждащи инсулин в повредения панкреас на пациентите. За да не бъдат отхвърлени от организма, въпросните клетки предварително биват обвити във вид морски водорасли.

Диабет тип 1 се появява когато инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса по някаква причина спрат да функционират.

Инсулинът е веществото, което контролира нивата на кръвната захар в кръвта и при липсата му е необходимо пациентът да го приема външно и то в прецизни дози. В противен случай инжектирането на неточни количества инсулин може да предизвика опасни за живота колебания в нивата на кръвната захар.

Методът на новозеландската компания включва хирургическо намеса и подмяна на клетките в панкреаса.

При изпитания на новата терапия в Русия, осем човека с диабет тип 1 се подлагат на имплантация през юни 2007 г., като в следоперативния период те продължавали да приемат дневните си дози инсулин.

Година по-късно при шест от участниците се забелязало подобрение в контрола на кръвната захар и дозите инсулин били намалени, като на двама от тях инжекциите били спрели за цели осем месеца.

Единственият неуспешен опит от теста според учените се състоял поради неуспешно имплантиране.

Водещи

Най-четени