Лесен трик, който ни предпазва от препиване 26.08 | 10:22

За вас чашата може да е наполовина пълна, но за други е наполовина празна

От Беатрис Николoва

Много е лесно човек да залитне и да препие на поредното събиране с приятели. Има обаче един много прост метод, който ни предпазва от махмурлука на следващия ден. Просто трябва да пълним чашите си наполовина, съветват американски учени от университета "Cornell" в щата Айова пише в. "Daily Mail".

Изследвания са доказали, че хората, които пият по този начин, консумират средно с 20 на сто по-малко, в сравнение с тези, които пълнят чашите си догоре. Добри резултати давало и пълненето на чашата с питието да става до два пръста под горния й ръб, пояснява БТА.

Изследователите провели тестове със 74 студенти, които можели да си налеят вино в най-разнообразни сценарии, така че да контролират количествата на напитките, както и формата и цвета на чашите. Питиетата се сервирали с храна и на гладно. Участниците си наливали бели и червени вина от бутилки, напълнени до различна степен.

Тестваните трябвало да си налеят толкова, колкото нормално биха изпили на едно сервиране. Дамите по правило си сипвали по-малки количества в чашите и пиели по-малко. За тях консумирането на алкохол не било толкова социално приемливо, колкото при мъжете . Представителите на силния пол си сипвали пълни чаши и пиели много повече.

Водещи

Най-четени