Летните вируси настъпват 13.07 | 08:32

Личната хигиена е основният начин да се спасим от заразите

От iNews.bg

С настъпването на лятото, освен повишаването на настроението за отпуски и почивки, расте и рискът от заразяване с някой от летните вируси. Затова трябва да внимаваме, за да не си прекараме ваканцията в леглото. Това става ясно от думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Пред Нова телевизия той уточни, че опасността от летните вируси не е за подценяване, тъй като заразяването с тях може да доведе до изключително неприятни моменти. В над 90% от случаите ентеровирусите протичат с температура, отпадналост, гадене, болки в гърлото, обяснява той. И допълва, че това може да продължи в рамките на два-три дни.

Основният вариант да се предпазим от летни вируси е високата лична хигиена. Хората трябва много да внимават какво ядат и пият. Освен това редовното миене на ръцете е задължително. Кунчев предупреждава и че въпросните вируси са още по-опасни за децата. Затова съветва задължително да се търси лекарска помощ.

От думите на експерта стана ясно, че засега най-опасният от летните вируси е Ентеровирусът 71, който беше засечен в Испания в предходните месеци. Той е изключително неприятен, тъй като води до тежки неврологични усложнения. Засега добрата новина е, че е бил засечен само в Барселона.

Водещи