Летуващи или не - внимавайте - месото и рибата могат да бъдат опасни в жегите 21.07 | 10:30

Неправилното съхранение на храните може да доведе до стомашно-чревни проблеми

От Теодора Кокаланова

Летният сезон по традиция ни носи приятни и незабравими емоции. Прекарваме по-голяма част от времето си на открито, радвайки се на слънчевите лъчи. Не пропускаме да се позабавляваме по Черноморието. В момент обаче, когато са ни завладяли емоциите, забравяме за полезните неща и здравословния начин на живот. 

Колкото радост и изживявания могат да ни донесат жегите, толкова и големи опасности крият. Ето на какво трябва да обърнете внимание, за да не останете неприятно изненадани от последствията. 

Месото и рибата са сред най-рисковите храни през летния сезон, алармират специалистите. Според диетолога проф. Донка Байкова хората трябва да внимават откъде купуват хранителни продукти, как ги съхраняват и какъв е срокът им на годност.

"Всички храни от животински произход са рискови и неправилното им съхранение през лятото може да доведе до сериозни стомашно-чревни проблеми", уточни проф. Байкова.

Тя подчерта, че когато купуваме риба, трябва да внимаваме дали е прясна и посъветва най-вече летуващите на морето да не влизат веднага след хранене във водата, а да изчакат няколко часа. "Много е важно през лятото да се пият повече течности, за да се избегне обезводняването", допълни тя. 

По думите й друга основна част от грижите за здравето в летния сезон е защитата от слънчевите лъчи, предаде агенция "Фокус". "Добре е активните хора, работещи през най-горещите часове на открито, да се предпазват с козметични продукти, шапка и светли дрехи", призова проф. Байкова.

 

Водещи

Най-четени