Лечебните свойства на подправките 13.01 | 09:05

Наистина ли е полезно да ядем повечко чесън?

От Боян Кърпачев

Подправките правят много повече от това просто да овкусят храната ни. Използвани правилно, те имат дори лечебни свойства.

Традиционната индийска кухня, например, е немислима, ако не е добре подправена и подлютена. Ястията изобилстват от къри, люти чушки, куркума, кориандър и др.

Но вкусът не е единствената полза, която може да се извлече от подправките. Попитайте възрастните хора в дома си и те са сигурност ще започнат да обясняват лекарствените свойства на всяка билка и подправка, използвани в ежедневното готвене.

Точно както всяка една от тези подправки има своя уникален вкус, по свой собствен начин тя допринася за нашето здраве. Докато едни изследователи проучват потенциала на куркума за предотвратяване на рак, семената на кориандър се тестват за противовъзпалителни свойства, както и за евентуалната им полза за намаляване на холестерола. Лютият червен червен пипер се свързва с редица ползи за здравето, включително лекуване на костипацията, облекчаване на болката, предпазване от стомашни язви и дори загуба на тегло.

Но, както и при всяко едно друго полезно нещо, и тук важи златното правило за използването в умерени количества. Ако използвате тези подправки в прекомерни количества, може просто да постигнете неблагоприятно и да си навредите. По-долу можете да прочетете обяснения за лечебните свойства на още две широко разпространени подправки:

Чесън

1157095

Да, чесънът ще ви даде лош дъх, но когато знаете неговите лечебни свойства, ще разберете, че това е ниска цена за неговата полезност. Тази малка скелидка помага за поддържане на холестерола, смъква високите нива на кръвното налягане, отблъсква настинките, бори сърдечно-съдовите заболявания, инфекции и дори импотентността.

Чесънът също има противогъбични и антибиотични свойства. Изследванията също така показват, че чесънът има способността да се намали образуването на ракообразуващи съединения и забавя растежа на туморните клетки. Той също така помага за повишаване на нивата на HDL (добрия холестерол) и предотвратява натрупването на артериалните стени на LDL (лошия холестерол). Това намалява шансовете за образуване на плака.

В действителност, само две скилидки на ден могат да намалят нивото на холестерола с едни добри девет на сто. За тези, които страдат от хипертония, чесън помага за контролиране на кръвното налягане. Не забравяйте, че можете да се възползвате от полезните качества на чесъна, само когато го консумирате в суров, смачкан или ситно нарязан вид. Все пак не прекалявайте – предозиране с чесън може да предизвика възпаление на храносмилателния тракт.

Джинджифил

1157092

Освен ароматизиране на сутрешната чаша чай, джинджифил прави чудеса при лечението на един куп болести. Неговите антивъзпалителни свойства го правят естествен лек за стомашни киселини. Също така е ефективен срещу сутрешно гадене, мигрена, простуда и грип, стомашни неразположения и дори тези страховитите менструални спазми.

Джинджифилът също така се изследва за ефективно лечение на рак на яйчниците и на дебелото черво, тъй като е установено, че индуцира клетъчна смърт в злокачествените образования на яйчниците и да забавя растежа на колоректалните ракови клетки.

Водещи

Най-четени