Линейката с бития екип, пристигнала рекордно бързо 25.05 | 17:42

Нужни са законодателни промени, за да се осигури спокойствието на екипите от Спешна помощ

От Елена Кирилова

Линейката с екипа, който беше пребит, показва рекорд, защото е пристигнала на петата минута след подаването на сигнала, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му първоначалната информация по случая сочи, че присъстващите се вбесили, защото линейката закъсняла. След първия сигнал е подаден втори на тел. 112. Съобщено е, че болната жена е с диабет.

Оказва се, че линейката изобщо не се е забавила, е пристигнала само пет минути след сигнала на адреса в квартал "Овча купел”, твърди Ненков.

Екипът й е бил пребит, преди да успее да помогне на момичето, което било с 4,4 промила алкохол в кръвта.

Ненков подчерта, че момичето е имало диабет преди, а кръвната му захар е била следена временно, но това е било прекратено. Обадилите се на спешния номер използвали диагнозата диабет, за да може Спешна помощ да дойде възможно най-бързо.

Препилото момиче вече е в добро състояние. То  контактно и чака родителите си.

"Ако момичето е наистина било в безсъзнание, ако беше повърнало и се задавило и вследствие на това да почине – кой щеше да бъде виновен за това: лекарите или нападателите”, попита заместник-министърът на здравеопазването.

Той посочи, че е нужно да се въведат по-тежки наказания за нападенията над лекари. Ненков призова новосформирания парламент да вземе мерки, тъй като от началото на годината досега има осем нападения над медицински лица.

Ненков смята, че подобен род атаки са с висока обществена заплаха. Според него нападенията не мотивират никого да работи в Спешната помощ, а кара хората да ходят на работа със страх.

Министерството на здравеопазването ще се ангажира да предложи законодателни промени, за да може да се сложи край на тези случаи.

Водещи

Най-четени