Линейки в готовност - вече и от паркинги на бензиностанции 17.04 | 11:03

Общият брой на линейките ще бъде 14 - шест вече са осигурени

От Теодора Кокаланова

"Има идея специализирани линейки за спешна помощ, с персонал от общински болници, да тръгват към пациентите от паркинги на бензиностанции". Това каза заместник-кметът на Столична община по здравеопазване ген. Стоян Тонев. Той уточни, че общият брой на линейките ще бъде 14, като шест вече са осигурени и ще са необходими още осем.

Подобна практика има в Холандия, Дания и Белгия. Идеята е линейките да бъдат разположени в различни части на града на паркингите на 14 бензиностанции. Стоян Тонев потвърди, че са проведени разговори с представители на вериги бензиностанции, за да може техните паркинги да се използват за линейките на спешната помощ.

По думите му от маркетингова гледна точка те имат най-добро местоположение и са най-добре изградени. "Бихме искали и един път на ден линейките да зареждат гориво безплатно, но за това ще водим допълнителни разговори", поясни заместник-кметът. Предстоят разговори и с мобилните оператори за използването на джипиесите в линейките. Целта е най-близката линейка да бъде изпратена най-бързо и да стигне до пациента за максимално кратко време.

Според Тонев общинските болници са в сравнително добро състояние, по-добро от средното за страната. "Проблемите при тези лечебни заведения са два - необходимостта от инвестиции в съвременна апаратура и подготовката на младите лекари. По-тежките проблеми са в поликлиниките", уточни той. 

Зам.-кметът отбеляза, че трябва да има максимално добра координация на поликлиниките с общинските и с университетските болници, както и да се запълни необходимостта от лекари-специалисти, които за съжаление липсват в цялата здравна система. Затова координацията с общинските болници ще позволи дефицитът да бъде по-малък и под по-голям контрол.

Тонев е категоричен, че за целта не само трябва да се увеличат заплатите на лекарите, да се подобрят условията на работа, но и да се осигури възможност за специализация. "Бюджетът за здравеопазване стига за ежеднeвната дейност на болниците, но не е достатъчен за инвестициите. Предстои да се закупят модерни, специализирани рентгенови апарати за някои поликлиники, лабораторни апарати и биохимични анализатори", обяви Тонев. 

По думите му до няколко месеца ще бъде довършено обновяването на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания, която ще бъде снабдена с максимално добра техника. "Привършихме ремонта на стационара там. Сега ще монтираме нов скенер, мамограф и ускорител, което ще направи Онкодиспансера един от най-добрите в България", категоричен е Тонев. 

Специализираната общинска бърза помощ също се развива. "Първият етап скоро ще бъде завършен - това са домашните посещения на лекари и медицински сестри от общинските болници и някои ДКЦ-та и патронажните сестри за конкретни заболявания. Втората част е свързана със специализираните линейки за бърза помощ", обяви Тонев. 

До три месеца хората със специфични здравни нужди ще могат пряко да се обръщат до системата, предаде БТА. Става въпрос за децата до една година, възрастните хора над 65 години и инфекциозно болните. Ще бъде открита пряка телефонна линия, на която при спешни случаи пациентите ще могат да звънят и да получат помощ. Дежурният персонал ще бъде от общинските болници, но за да им се заплаща е необходим допълнителен финансов ресурс.

Тонев коментира и идеята за "зелена" вълна на светофарите за линейките в столицата. "Тя беше на път да се осъществи на два пъти през годините. Това е въпрос на организация и мисля, че идеята може бързо да стане факт. Става въпрос обаче за координация между няколко звена, а това обикновено е по-бавно и по-трудно. Най-голяма роля тук има МВР, но имам разбирането на главния секретар по въпроса", отсече той.  

Водещи

Най-четени